Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Hírügynökség - sajtóközlemény képes leírás - Hírek.tlap.hu
részletek »

Hírügynökség - sajtóközlemény - Hírek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: hirek.tlap.hu » Hírügynökség - sajtóközlemény
Keresés
Találatok száma - 6 db
Bloomberg

Bloomberg

A hírügynökség (más szóval hírszolgálat, régies kifejezéssel távirati iroda) kereskedelmi, egyes helyeken állami, hírszolgálati vállalat, amelynek fő feladata a sajtó friss hírekkel való ellátása. A hírügyökségek között a verseny azért folyik, hogy egy adott ügynökség a leghamarabb közölje a hírt.

Független Hírügynökség

Független Hírügynökség

A hírügynökséget 2004 márciusának végén jegyezték be, és áprilisban kezdte meg működését teszt üzemmódban. A Független Hírügynökség politikai pártoktól független magánemberek, újságírók kezdeményezésére magánvállalkozásként jött létre. Első tulajdonosa és vezetője Kövesdi Péter, aki máig a Független Hírügynökség főszerkesztője. (Kövesdi, 2007.) A Független Hírügynökség hosszú távú tervei közé tartozik, hogy mozgóképekre specializálódjon, és videóanyaggal lássa el a médiát, különös tekintettel a vidéki anyagokra. (Kövesdi, 2007.)

News 4 Business - hírek magyarul

News 4 Business - hírek magyarul

A hírügynökség helyi és külföldi tudósítókkal dolgozik, akik lényegében hírügynökségi újságírók, azaz azokról a belföldi vonatkozású eseményekről tudósítanak, amelyek hírnek számítanak. Ők tehát hírforrásokkal dolgoznak, és ilyen értelemben bárki lehet hírforrás, felhívhatja a hírügynökséget azzal, hogy közölje, mi történik a környezetében. Ebből a hírügynökség saját belátása szerint készít vagy nem készít hírt vagy tudósítást, de nemcsak belföldi fogyasztásra, hanem (több nyelvre való fordítás után) exportra is.

Reuters

Reuters

A Reuters híreinek dátumsorában minden esetben zárójelben szerepel a hírügynökség neve. Korábban a Reuter szó szerepelt "s" nélkül, a hírügynökséget a 19. század közepén megalapító német üzletember, Julius Reuter nevéről. Ehhez illesztették gyakran az angol birtokjel " 's "-t. A későbbiekben a használatban ez úgy egybeforrt a névvel, hogy ez vált a sztenderd megjelöléssé, az " ' " aposztróf nélkül.

The Associated Press

The Associated Press

A hírügynökségek vevői többnyire előfizetéses alapon kapják a híreket, a gyors híreket telexen és rádión, a lassabb híreket nyomtatott kiadványokban. A hírügynökségi újságírói munka annyiban hasonlít a lexikonszerkesztéshez, hogy a szöveg lényegét a számokhoz, nevekhez, rangokhoz köthető tények összegyűjtése adja. Következésképpen az ezekbe becsúszó hibák a legkényesebbek, azok (nevek, számok, rangok) elírásából szokott botrány lenni.

UPI

UPI

A hírügynökség kapcsolatban áll a világ más hírügynökségeivel, hogy tőlük begyűjtse azt, amit hírszerkesztői a közönség szempontjából fontosnak tartanak, és ismét csak fordítás után ezeket a híreket saját kiadványaiban és terjesztési hálózatán keresztül megjelenteti. Van olyan vélemény is, hogy a hírügynökség valójában félkatonai szervezet, hiszen a hírek áramlásának kontrollálása minden hatalom alapérdeke és privilégiuma. Az elnevezése és funkciója is csak kissé tér el a hírszerzésétől.

Tuti menü